رادیکال شدن، فرآیندی تدریجی برای ایجاد باورها، احساسات و رفتارهای افراطی در سطوح فردی، گروهی یا عمومی است. علاوه بر گروههای مختلف، از حمایت پنهان و حتی آشکار برخی از ایالتها برخوردار است. برای برانگیختن تغییر در رفتار، باورها، ایدئولوژی و تمایل گروه هدف، حتی استفاده از وسایل خشونت آمیز موجه است. با وجود ثبت کاهش در تلفات تروریسم، ویرایش سال 2019 شاخص جهانی تروریسم ادعا می کند که تعداد کشورهای آسیب دیده از تروریسم افزایش یافته است. با به عهده گرفتن نقش محوری اینترنت در ساده سازی و ایجاد انقلاب در شبکه و فرآیند ارتباطی، تغییر در زندگی مردم مشهود است. به طور قابلتوجه، از 84 درصد اتحادیه اروپا، 81 درصد از جمعیت روزانه استفادهکننده اینترنت، از خانه به آن دسترسی دارند (Eurostat، 2012، RAND Paper pg xi). بیانگر تغییرات مهمی در جامعه و عناصر افراط گرا است که جزء لاینفک آن است، نمی توان به نقش اینترنت به عنوان ابزار رادیکالیزاسیون اشاره کرد. به دنبال برهم زدن موانع فیزیکی و جغرافیایی، گروههای رادیکالیزه از پیشرفت فناوری دیجیتال استفاده میکنند: برای تبلیغ ایدئولوژیهای خود؛ درخواست تامین مالی؛ جمع آوری اطلاعات؛ برنامه ریزی/هماهنگی حملات تروریستی؛ ایجاد شبکه های ارتباطی بین/درون گروهی؛ استخدام، آموزش و تبلیغات رسانه ای برای جلب توجه جهانی.
زمینه هندی
در زمانهای اخیر، هند شاهد رشد تصاعدی در حوادث مرتبط با رادیکالگرایی بوده است، که ظاهراً ارقام رسمی حدود 80 تا 100 مورد را رد میکند. تهدید رادیکالیزه شدن هند تنها از سوی گروه های داخلی نیست، بلکه از جانب گروه های مرزی پاکستان و افغانستان و نیز گروه های جهانی مانند داعش است. به طور قابل توجهی، گروه های رادیکالیزه هندی از نارضایتی های داخلی سوء استفاده می کنند و موفقیت آنها را می توان تا حدی به حمایت دولت پاکستان، گروه های جهادی از پاکستان و بنگلادش نسبت داد. رونق اشتغال در خلیج فارس برای مسلمانان هند همچنین موجب تسهیل رادیکالیزه شدن مسلمانان هند از جمله آنلاین شده است. نگاهی دقیق به شیوههای عملیاتی این حملات، دخالت تروریستهای محلی یا «بومی» را نشان میدهد. AQIS (2016) «انصار غزوات الهند» را در کشمیر با شاخه رسانه ای «الحر» تشکیل داد.
داعش در سال 2016 به عنوان بخشی از شاخه خراسان خود به کشمیر حمله کرد. در دسامبر 2017 داعش در کانال تلگرامی خود از هشتگ "ولایت کشمیر" استفاده کرد که در آن شبه نظامیان کشمیری وفاداری خود را با داعش اعلام کردند. مجله انگلیسی آنلاین داعش «دابیق» (ژانویه 2016) مدعی آموزش جنگجویان در بنگلادش و پاکستان برای حملات از مرزهای غربی و شرقی به هند شد. اگرچه موارد جداگانه ای از نفوذ داعش در هند وجود دارد، این روند رو به افزایش است. در حال حاضر، داعش و شاخه های آن از طریق فرآیند آنلاین مشغول گسترش پایگاه های خود در 12 ایالت هند هستند. جدا از ایالتهای جنوبی مانند تلانگانا، کرالا، آندرا پرادش، کارناتاکا و تامیل نادو – جایی که گروه تروریستی مستقر در ایران و سوریه سالها پیش به آنجا نفوذ کردند – آژانسهای تحقیق پیوندهای خود را در ایالتهایی مانند ماهاراشترا، بنگال غربی، راجستان، بیهار، اوتار پیدا کردند. پرادش، مادیا پرادش و جامو و کشمیر نیز. گروه جهادی های سنی اکنون در این ایالت ها در سراسر کشور "فعال ترین" هستند.
تضعیف تهدید هند
به طور قابل توجهی، با تضعیف موضوع رادیکالسازی، بخشی از روشنفکران با اشاره به پیوستن تعداد کمتری از مسلمانان هندی به القاعده و طالبان در افغانستان و دولت اسلامی (داعش) در عراق، سوریه و خاورمیانه، استدلال میکنند که جامعه مسلمانان هند از پیوند با رادیکالیسم حمایت نمیکنند. خشونت برخلاف کشورهای منطقه/مسلمان از جمله پاکستان، افغانستان، بنگلادش و مالدیو. آنها بر تعداد ناچیز مسلمانان هندی خارج از J&K تاکید می کنند که از جنبش های جدایی طلبانه حمایت می کنند. علاوه بر این، القاعده و داعش که از جنبش ایدئولوژیک «سلفی وهابی» پیروی می کنند، به شدت با «مکتب حنفی» اسلام سنی و پس از آن مسلمانان هند مخالفت می کنند. علاوه بر این، مسلمانان هندی از روایتی معتدل پیروی می کنند، حتی پیرو اهل حدیث سنی (ایدئولوژی وسیع تری که جنبش سلفی-وهابی از آن نشأت می گیرد). این تفاوت اعتقادی منجر به شکست تبلیغات آنلاین گروه های وهابی شد.
استراتژیها/روشهای رادیکالسازی: بازیگران هندی در مقابل جهانی
هند در حال حاضر با افراطگرایی جهادی آنلاین سازمانهای جهادی جهانی، از جمله القاعده در شبه قاره هند (AQIS) که در سپتامبر 2014 و دولت اسلامی (داعش) تشکیل شد، مواجه است. با این حال، چندین گروه بومی و منطقهای مانند مجاهدین هند (IM)، JeM، LeT، طالبان و سایر نشریات محلی آنلاین، از جمله روزنامه اردو پاکستان «القلم» نیز نقش خود را در رادیکالسازی آنلاین ایفا میکنند.
گروههای جهادی هند از انواع اپلیکیشنهای رسانههای اجتماعی استفاده میکنند که برای اهدافشان مناسبتر است. جدایی طلبان و افراط گرایان در کشمیر، برای هماهنگی و ارتباط، به سادگی گروه های واتس اپ را ایجاد می کنند و تاریخ، زمان و مکان انجام تظاهرات گسترده یا سنگ اندازی را اعلام می کنند. گروههای تروریستی مستقر در پاکستان بهجای یادگیری آنلاین اسلام، پیروی یک روحانی رادیکال مسلمان را الزامی میدانند. آنها افراد را بهجای مکاتبات آنلاین، بهصورت دستی انتخاب میکنند تا پسزمینهشان را تأیید کنند. فقط پس از معرفی آنها به صورت آنلاین با او ارتباط برقرار می کنند. با این حال، داعش، در پسزمینه شکستهای اخیر، برخلاف گروههای جداییطلب کشمیری و مزدوران جهادی مستقر در پاکستان، جنبش جهانی خود را کاملاً به صورت آنلاین از طریق مجلات و جزوهها اجرا میکند. کانال های یو تیوب القاعده «انصار العقیس» و «الفردوس» که زمانی بیش از 25000 اشتراک داشتند، اکنون ممنوع شده اند. مجلات آنلاین آن Nawai Afghan و Statements به زبان اردو، انگلیسی، عربی، بنگلا و تامیل هستند. حسابهای توئیتر مسدود شده آن، «انصارالاسلام» و «ابنا_الاسلام_مدیا» بیش از 1300 نفر دنبال میکردند در حالی که حسابهای تلگرامی آن بیش از 500 عضو دارند.
پذیرش پلتفرم ها و فناوری آنلاین
در ابتدا، «جیش محمد» مستقر در کشمیر، کاستهای صوتی سخنرانیهای مسعود ازهر را در سراسر هند توزیع میکرد، اما طی سالهای 2003-2004 به پلتفرم اینترنتی پیوست و شروع به پخش مطالب قابل دانلود از طریق پیوندها و ایمیلهای ناشناس کرد. پس از آن، روزنامه الکترونیکی هفتگی خود به نام القلم را راه اندازی کرد و به دنبال آن یک گروه چت در یاهو راه اندازی شد. نکته مهم این است که به دنبال افزایش فشار بین المللی بر دولت پاکستان پس از 26 سپتامبر، برای اقدام علیه گروه های تروریستی، JeM به تدریج از بستر اصلی آنلاین به سایت های رسانه های اجتماعی، وبلاگ ها و انجمن ها تغییر مکان داد.
گروه انشعابی مجاهدین هندی «انصار التوحید» اولین گروه تروریستی رسماً وابسته به داعش تلاش کرد حضور خود را در «اسکایپ»، «وی چت» و «جاست پست» حفظ کند. داعش و گروههای وابسته به آن بهعنوان باهوشترین گروه جهادی در زمینه فناوری ظاهر شدند. آنها پس از تعلیق مکرر حساب های خود توسط دولت ها، اقدامات متعددی را برای ایجاد حساب های جدید انجام دادند. حساب کاربری به نام «فریاد بقیع» یکی از این اقدامات بود. بر تلاشها برای ایجاد مجدد شبکه فالوورهای خود از طریق «فریاد معکوس» به جای باز کردن آسان حساب جدید تأکید کرد.
گروههای تروریستی تحت حمایت پاکستان در هند بهطور فزایندهای در حال تبدیل شدن به فناوری هوشمند هستند. به عنوان مثال، LeT قبل از انجام حملات تروریستی در سال 2008 در بمبئی، از Google Earth برای درک مکان های هدف استفاده می کرد.
اعضای IS از اقدامات امنیتی سختگیرانه مانند دور نگه داشتن مکانهای سیستم موقعیتیابی جهانی (GPS) و استفاده از شبکه خصوصی مجازی (VPN) برای حفظ ناشناس بودن پیروی میکنند. قبلاً آنها Hola VPN یا یک برنامه مشابه را از یک دستگاه تلفن همراه یا مرورگر وب دانلود می کردند تا آدرس پروتکل اینترنت (IP) را برای کشوری خارج از ایالات متحده انتخاب کنند و تأیید ایمیل یا تلفن را دور بزنند.
افزایش افراط گرایی در جنوب هند
ایالتهای جنوبی هند طی ۱ تا ۲ سال گذشته شاهد افزایش فعالیتهای رادیکالسازی بودهاند. تعداد قابل توجهی از دیاسپورا در کشورهای خلیج به کرالا و تامیل نادو تعلق دارند. چندین مسلمان هندی در کشورهای خلیج فارس به دلیل اشکال فوق محافظه کارانه اسلام طعمه افراط گرایی شده اند یا از پول های ارسالی آنها برای گسترش افکار رادیکال سوء استفاده شده است. یکی از شافی آرمار @ یوسف الهندی از کارناتاکا به عنوان عضو اصلی آنلاین داعش برای هند ظهور کرد. این امر در تعداد یورش ها و دستگیری های انجام شده در منطقه به ویژه پس از حملات بمب عید پاک (21 آوریل 2019) در سریلانکا مشهود است. متهمان مظنون به تلقین، افراط گرایی و آموزش در تامیل نادو بودند. تحقیقات بیشتر نشان داد که مغز متفکر این حملات، زهران هاشم به هند سفر کرده و با جوانان رادیکال در جنوب هند ارتباط مجازی برقرار کرده است. نکته مهم این است که داعش در حالی که مسئولیت این حملات را بر عهده می گیرد، بیانیه هایی را نه تنها به زبان انگلیسی و عربی، بلکه به زبان های هند جنوبی نیز صادر کرد. مالایالام و تامیل. وجود افراد مسلط به زبانهای هند جنوبی در گروههای وابسته به داعش در منطقه را ثابت کرد. به همین ترتیب، "جنبش پایگاه" وابسته به AQIS در جنوب هند چندین نامه تهدیدآمیز به دلیل توهین به اسلام به نشریات رسانه ای صادر کرد.
داعش در تلاش است تا با انتشار مطالب آنلاین به زبان های بومی، افرادی را از روستاهای هند جذب کند. این کشور مطالبی را به زبانهای متعدد، از جمله مالایایی و تامیل، که القاعده قبلاً به نفع اردو نادیده میگرفت، توزیع میکند. پیروان کرالیتی وابسته به داعش در تبلیغات خود از سازمانهای رادیکال طرفدار هندووا، سازمانهایی مانند Rashtriya Swayam Sevak (RSS) و دیگر سازمانهای راستگرای هندو برای ایجاد انگیزه در جوانان برای پیوستن به داعش نام بردند. به همین ترتیب، حوادث ضد مسلمانان مانند تخریب مسجد بابری در سال 1992 همچنان برای دامن زدن به تبلیغات آنها استفاده می شود. هواداران داعش همچنین از نیاز به مخالفت با خدایان هندو برای جمع آوری حمایت حمایت می کنند.
رادیکالسازی: شباهتها / تمایزات در شمال و جنوب
با وجود شباهتهای کمی، روند رادیکالسازی در J&K تا حدودی با ایالتهای کرالا، کارناتاکا، تامیل نادو، آندرا پرادش، ماهاراشترا، تلانگانا و گجرات متفاوت است. هر دو منطقه شاهد یک فرآیند رادیکالسازی برنامهریزیشده از طریق اینترنت/رسانههای اجتماعی برای تبلیغ ایدئولوژیهای افراطی و براندازی جوانان آسیبپذیر بودهاند. هر دو منطقه با ایدئولوژی تندرو سلفی/وهابی روبرو بودند که توسط روحانیون افراطی اسلامی تبلیغ می شد و مدارسی که به دستکاری دین اسلام می پرداختند. از این رو، در این زمینه به درستی می توان ادعا کرد که فعالیت های تروریستی در هند علیرغم ابزارها و اهداف متمایز، با عناصر هر دو منطقه همکاری می کند. عناصری از هر دو منطقه تا حدی با هدف قرار دادن هند تحت قانون شریعت همدل هستند. از این رو، امکان همکاری در چنین عناصری را نمی توان به ویژه در تسهیل لجستیک، مهمات و سایر تجهیزات مورد نیاز منتفی دانست.
شایان ذکر است که در حالی که رادیکالسازی در جامو و کشمیر مستقیماً با جنگ نیابتی که توسط دولت پاکستان حمایت میشود، مرتبط است، رشد رادیکالسازی در غرب و جنوب هند ریشههای آن را مدیون گسترش ایدئولوژی داعش، ترویج حکومت شریعت است. و تأسیس خلافت. دقیقاً به همین دلیل، در حالی که کشمیریهای محلی رادیکالشده برای پیوستن به گروههای تروریستی مورد حمایت پاکستان برای مبارزه برای «آزادی» یا دیگر مسائل محلی ساختگی متحد میشوند، مردم محلی در جنوب به جای موارد منزوی باقی میمانند.
تاثیر رادیکالیزه شدن
تأثیر جهاد جهانی بر رادیکالیزه شدن در غرب و جنوب هند کاملاً مشهود است. اکثریت افراد رادیکال که در غرب و جنوب هند دستگیر شدهاند، در واقع در حال پیوستن به داعش در سوریه و عراق بودند. این شامل گروه 22 نفری از خانواده ای از کرالا بود که (ژوئن 2016) از طریق ایران به افغانستان سفر کردند. انگیزه آشکار مهاجرت از دارالحرب (خانه جنگ) به دارالاسلام (خانه صلح/اسلام/دین) بود.
با مقایسه تأثیر زمینی رادیکالسازی از نظر تعداد موارد ستیزهجویان محلی در J&K و همچنین هواداران داعش در غرب و جنوب هند، مشخص میشود که رادیکالسازی بیشتر در J&K گسترش یافته است، به دلیل حمایت لجستیکی و مالی توسط پاکستان. به طور قابل توجهی، علیرغم میزبانی از سومین جمعیت مسلمان، تعداد هواداران هندی به گروه های تروریستی، به ویژه در غرب و جنوب هند در مقایسه با کشورهای غربی بسیار کم است. دلایل اصلی منسوب به این امر عبارتند از – کثرت گرایی مذهبی و فرهنگی. به طور سنتی عمل به نظام های اعتقادی اسلامی معتدل؛ استانداردهای آموزشی و اقتصادی مترقی؛ و تضمین های اجتماعی-اقتصادی و سیاسی برابر برای مسلمانان هند در قانون اساسی هند.
چالش های پیش رو
جدای از چالشهای مختلف، از جمله فعالیتهای ضد هندی تحت حمایت پاکستان، چالشهای منطقهای، محلی و سیاسی، شاخههای رسانهای گروههای جهادی جهانی همچنان چالشهای بیشتری را برای سازمانهای امنیتی هند ایجاد میکنند. در حالی که داعش از طریق شاخه رسانهای خود، سخنان و ویدیوهای ابوبکر البغدادی را پس از ترجمه به اردو، هندی و تامیل برای جوانان هندی (راجکومار 2015) (از طریق سایتهای رسانههای اجتماعی) منتشر میکند، AQIS نیز از آن استفاده میکند. شاخه رسانه ای آن برای همین هدف از طریق شاخه های آن در هند. برخی از چالشها، از جمله:
اسلام/ عامل روحانی – روحانیون همچنان با بهره برداری از دین اسلام، نقشی تعیین کننده در تأثیرگذاری بر ذهن جوانان مسلمان دارند. اکثریت 127 حامی داعش از سراسر هند اخیراً فاش کردند که سخنرانیهای واعظ جنجالی هندی ذاکر نایک از بنیاد تحقیقات اسلامی (IRF) را دنبال میکردند. ذاکر به دلیل احکامی که آژانس تحقیقات ملی (NIA) علیه او به اتهام پولشویی و تحریک افراط گرایی از طریق سخنان نفرت انگیز صادر کرده، به مالزی پناهنده شده است. عامل انفجارهای داکا در ژوئیه 2016 که چندین نفر را کشت، اعتراف کرد که تحت تأثیر پیام های نایک قرار گرفته است. پیش از این، IRF بین سالهای 2007 تا 2011 «کنفرانسهای صلح» را در بمبئی ترتیب داده بود که در آن ذاکر تلاش میکرد تا مردم را تغییر دهد و اقدامات تروریستی را تحریک کند. بنابراین، روحانیون و واعظانی که اذهان مسلمانان را به سمت افراط گرایی منحرف می کنند، همچنان چالشی برای هند هستند.
ماشینهای تبلیغاتی – آپلود آنلاین عکسهای مبارز جوان، به رخ کشیدن اسلحههای کلاشینکف به ابزاری محبوب برای اعلام نیت جوانان علیه نیروهای دولتی تبدیل شد. روایت آنها از روایت «ما در برابر آنها» به وضوح بیان میشود و زمینههایی برای حمایت از تروریسم ایجاد میکند. در دومین نسخه (مارس 2020) مجله تبلیغاتی «صوت الهند» (صدای هند/هند) داعش با استناد به یک مطلب قدیمی. پیام تبلیغاتی یک تروریست کشمیری (2018) فقید داعش، ابوحمزه الکشمیری @ عبدالرحمن، از مرتدین و مبارزان طالبان خواست تا به داعش بپیوندند. در اولین نسخه (فوریه 2020) این مجله از حذیفه البکستانی (که در سال 2019 کشته شد) تمجید کرد و از مسلمانان هند خواست تا پس از شورش های دهلی در سال 2020 به نام اسلام به داعش بروند. در همین حال، یک زوج مسلمان که توسط پلیس دهلی به دلیل تحریک اعتراضات ضد لایحه CAA (اصلاح شهروندی) دستگیر شده بودند، در رسانه های اجتماعی بسیار فعال یافتند. آنها مسلمانان هند را به متحد شدن علیه دولت هند علیه قوانین CAA فراخواندند. در جریان ناآرامیهای کشمیر در سال 2017، آژانس تحقیقات ملی (NIA) 79 گروه واتساپ (با مدیران مستقر در پاکستان) را شناسایی کرد که دارای 6386 شماره تلفن بودند تا پسران منبع را برای پرتاب سنگ جمعآوری کنند. از این تعداد، حدود 1000 شماره در پاکستان و کشورهای حوزه خلیج فارس و 5386 شماره باقی مانده در دره کشمیر فعال بودند.
جعلی های عمیق/اخبار جعلی – چالش دیگر برای هند، انتشار اطلاعات نادرست و اطلاعات نادرست از طریق جعلی های عمیق توسط پاکستان است. استفاده از دیپ فیک در دستکاری سخنان رهبران سیاسی محلی برای گسترش نفرت در بین جوانان و جامعه تا حد زیادی انجام شد.
اقدامات متقابل هند
برای جلوگیری از انحراف جوانان به سمت افراط گرایی، وزارت امور داخله هند یک بخش مبارزه با تروریسم و مبارزه با رادیکال سازی (CT-CR) را برای کمک به ایالت ها، آژانس های امنیتی و جوامع ایجاد کرده است.
ایالت های مختلف از جمله کرالا، ماهاراشترا و تلانگانا برنامه های رادیکال زدایی خود را راه اندازی کرده اند. در حالی که در ماهاراشترا خانواده و جامعه نقش مهمی ایفا می کنند، در کرالا روحانیون با روایتی جدید ذهن مسموم جوانان را پاک می کنند. یک برنامه جامع برای گسترش جامعه شامل مراقبت های بهداشتی، روحانیون و ثبات مالی توسط نیروهای مسلح هند به کار گرفته شده است. عملیاتی در کرالا به نام "عملیات کبوتر" پلیس ایالت کرالا موفق شد از طریق نظارت بر رسانه های اجتماعی، افراط گرایی 350 جوان را در تبلیغات سازمان هایی مانند دولت اسلامی، مجاهدین هند (IM) و لشکر طیبه (LeT) خنثی کند. در Telangana، برنامه های اطلاع رسانی توسط افسران محلی مانند Rema Rajeshwari برای مبارزه با تهدید اخبار جعلی در حدود 400 روستای ایالت ایجاد شده است.
در کشمیر، دولت برای کنترل جهاد الکترونیکی به منع رفت و آمد اینترنتی متوسل می شود. در حالی که شبکه دولتی BNSL که توسط دولت و نیروهای امنیتی استفاده می شود، همچنان عملیاتی است شبکه های 3G و 4G و برنامه های رسانه های اجتماعی در طول منع رفت و آمد اینترنتی به حالت تعلیق باقی می مانند.
پیش بینی
هند قطعاً به یک سیاست ملی قوی برای مقابله با رادیکالیزاسیون نیاز دارد که در طیفی از عوامل غیر از شغل، فقر یا آموزش نقش داشته باشد، زیرا رادیکالسازی در واقع حتی خانوادههای تحصیل کرده، ثروتمند و مرفه را تحت تأثیر قرار داده است. به جای تمرکز بر بازگشت کنندگان داعش از خارج، این سیاست باید از کسانی مراقبت کند که هرگز به خارج سفر نکرده اند اما به دلیل آسیب پذیری آنها در برابر رادیکال شدن همچنان یک تهدید بالقوه باقی می مانند.
البته اگر با اخبار جعلی/جعلی و تبلیغات آنلاین به طور موثر به صورت دیجیتالی و همچنین از طریق اقدامات بیداری اجتماعی و اقدامات زمینی توسط سازمان های دولتی مقابله شود، هند بهتر خواهد بود. ضروری است که سهامداران اصلی مانند دولت، مؤسسات آموزشی، سازمان های جامعه مدنی، رسانه ها و روشنفکران نقش فعالی در پیشبرد روایت خود در میان جوانان و جامعه ایفا کنند. تمرکز ظاهراً باید بر پیشگیری باشد تا کنترل روایت رادیکالیزه شدن منافع شخصی.
مربوط
(تابع (d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
اگر (d.getElementById(id)) بازگشت;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.4";
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));